972 964 349 | info@suno.cat

Registre d’instal·lacions d’autoconsum

Coberta fotovoltaica de 90kW sobre teulada municipal de Torrefarrera (Som Eneriga)

Coberta fotovoltaica de Som Energia a Torrefarrera

Aquest 11 d’abril fa sis mesos que el govern espanyol del Partit Popular va aprovar l’esperat Real Decret d’autoconsum, el famós RD 900/2015. La ciutadania i el sector de les energies renovables vam haver d’esperar quatre anys, concretament 46 mesos, en comptes dels quatre mesos previstos en el RD 1699/2011. En aquest primer marc bàsic per a les instal·lacions d’autoconsum elaborat pel govern socialista d’aleshores li faltava concretar les condicions administratives i econòmiques.

Doncs bé, han sigut quatre anys de patir la dura i calculada estratègia del Partit Popular per enfonsar les energies renovables i legislar a favor de l’oligopoli elèctric, encara que sigui a costa de mantenir les centrals d’energia bruta i contaminant, com el carbó i la nuclear, o bé de rescatar de forma encoberta les centrals de cicle combinat de gas. Primer van ser dos anys de simple espera i després dos anys més de viure sota l’amenaça de l’impost al sol a base d’esborranys. Una idea que va sortir de les empreses de l’oligopoli elèctric.

Un cop arribades les eleccions espanyoles del desembre passat tots els partits de l’oposició van firmar un acord per tal de derogar el RD 900/2015 si hi havia canvi de govern. I de moment no hi ha ni canvi de govern ni continuïtat del Partit Popular. El que sí que tenim, però, és la fi del plaç per a desplegar completament el RD i registrar totes les instal·lacions d’autoconsum existents.

Què passarà a partir d’ara? A dia d’avui tan sols s’han registrat una quinzena d’instal·lacions d’autoconsum en tot Espanya. Destinaran encara més esforços a perseguir i multar les instal·lacions que no es registrin? Quin sentit té si posem sobre la taula els enormes beneficis socials, ambientals i econòmics que suposa la fotovoltaica? S’ha imposat un impost a l’energia solar autoconsumida, els tràmits burocràtics existents són laberíntics i caòtics, no es permeten les instal·lacions d’autoconsum comunitàries, es nega qualsevol possibilitat de balanç net pels excedents d’energia de les instal·lacions,…

Esperem que es pugui derogar ben aviat aquest RD d’autoconsum i es deixi pas a una legislació pensada per afavorir les persones i el medi ambient.