S’acosten les eleccions europees i REScoop ha elaborat un manifest amb 10 prioritats polítiques per avançar cap a una transició energètica democràtica, neta, lliure de combustibles fòssils i nuclears i que beneficiï a tota la ciutadania. L’enfocament de les propostes és cooperatiu i descentralitzat, que doni poder als ciutadans per produir, distribuir i consumir la seva pròpia energia i invertir conjuntament en tots els apartats de la transició energètica, energies renovables, eficiència energètica, mobilitat elèctrica compartida, flexibilitat, emmagatzematge, etc. El manifest està alineat amb el manifest més ampli que també ha presentat Cooperatives Europe.
REScoop demana als candidats a les eleccions europees del 9 de juny d’enguany i als seus partits polítics que comparteixin els següents punts:
- Garantir la transposició, implementació i aplicació de les normes de la UE per crear una regulació sòlida i facilitadora que iguali el terreny de joc per a les comunitats energètiques en el mercat de l’energia.
- Desenvolupar una estratègia de la UE per donar suport al desenvolupament de les comunitats energètiques en diferents àmbits de la política de la UE.
- Garantir que les comunitats energètiques rebin suport a través dels fons disponibles de la UE i l’aplicació de normes sobre ajuts estatals i nacionals. I que es desenvolupin programes de finançament específics per reduir els riscos dels projectes comunitaris.
- Fomentar la inclusió a les comunitats energètiques reduint les barreres per participar en aquest tipus d’iniciatives. Ajudar a les comunitats energètiques a tenir un paper més important en els seus objectius socials i ser més inclusives amb les llars vulnerables.
- Garantir que les comunitats energètiques puguin transmetre els beneficis de la producció local d’energia renovable als seus membres, mitjançant factures energètiques més baixes, garantir l’accés a les xarxes per compartir i subministrar energia i entrar en els Acords de compra d’energia.
- Donar suport al rol que poden tenir les comunitats energètiques per oferir flexibilitat, fins i tot mitjançant una millor col·laboració amb els sistemes operadors, sobretot a escala local.
- Garantir que les comunitats energètiques puguin jugar un paper més important en eliminar els combustibles fòssils en la calefacció mitjançant un marc financer de suport als sistemes de calefacció i refrigeració comunitaris.
- Fomentar el paper de les comunitats energètiques en la reducció del consum global d’energia mitjançant l’estalvi energètic o la rehabilitació energètica d’edificis. Tenir un compromís ferm amb el principi de prioritzar primer l’eficiència energètica.
- Promoure la col·laboració entre els municipis i les comunitats energètiques proporcionant més finançament i suport tècnic a les administracions locals. Clarificar les normes de contractació pública per tal de donar suport a la participació de les comunitats energètiques a les licitacions públiques i a les concessions.
- Donar suport a les comunitats energètiques perquè participin en projectes més grans, com ara l’eòlica marina, mitjançant programes i eines de finançament dedicat. La inclusió de criteris que permetin a les comunitats energètiques participar a les subhastes i licitacions públiques.
De moment han donat suport al manifest candidats del grup Greens/EFA de diversos països, d’Alternativa Verda de Catalunya, de Dialogue-Greens d’Hongria, del Partit Socialista de França, d’Alternativet de Dinamarca, de Volt i LIVRE de Portugal, d’European Green Party dels Països Baixos, Možemo de Croàcia i Groen de Bèlgica. De moment el manifest ja suma un total de 47 firmants.
Les adhesions es recullen en aquest enllaç. >>>