972 964 349 | info@suno.cat

Els municipis assumeixen nous objectius en la lluita contra el canvi climàtic

flors-vertEl 15 d’octubre passat, poc abans de la Cimera del Clima de Paris (COP21), la Comissió Europea va llançar la nova iniciativa del Pacte d’Alcaldes per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES). La nova iniciativa continua amb el lideratge i el compromís dels municipis per fer front al canvi climàtic, amb el nou objectiu de reduir les emissions de CO2 en un 40% per a l’any 2030 i augmentar la capacitat d’adaptació als seus impactes. D’aquesta manera es continua donant suport des del món municipal a l’aplicació dels nous objectius de dimensió internacional i amb horitzó 2030 de la UE.

Els PACES recullen les experiències anteriors del Pacte d’Alcaldes (Covenant of Mayors) i dels Alcaldes per l’Adaptació (Mayors Adapt) per tal de promoure una acció climàtica coordinada, ja que la mitigació de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i l’adaptació al canvi climàtic són estratègies complementàries.

Des del 2009, prop de 6.900 municipis europeus (més de 190 de gironins) ja s’han compromès a reduir el 20% de les seves emissions de cara al 2020 i a partir de l’1 de novembre els ajuntaments que vulguin afegir-se al projecte hauran de redactar el PACES. Els municipis ja adherits al Pacte d’Alcaldes o Alcaldes per l’Adaptació podran unir-se al nou Pacte transferint i integrant els documents existents en el nou PACES.

Els principals aspectes que integraran de forma conjunta els Plans d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES) són la contribució a l’adaptació a alguns dels efectes del canvi climàtic a escala local, incendis forestals, sequeres, etc… i la planificació de les accions d’eficiència energètica i producció d’energia renovable. Els PACES s’hauran de presentar en el termini dels dos anys següents a la signatura i també caldrà realitzar un informe de seguiment cada dos anys tal com ja es demanava en els PAES.