Si ràpidament haguéssim de posar exemples per explicar l’economia social, solidària i cooperativa a Catalunya segurament a moltes de nosaltres els primers noms que ens vindrien al cap serien Coop57, Som Energia i la Xarxa d’economia solidària (XES). Són grans projectes que ja porten uns quants anys funcionant amb èxit i que van creixent a bon ritme. I a què ve això? Doncs perquè des de fa poc Suno ens hem fet socis/membres d’aquests tres projectes. Trobem essencial entrellaçar les iniciatives que formen part de l’economia social i solidària per tal de reforçar-la i sobretot per cooperar i poder desenvolupar projectes amb impacte social i ambiental més gran.
Coop57, Som Energia i la XES formen part de tres pilars que considerem fonamentals per engegar la transformació social de la nostra societat: finançament, energia i cooperació.
Us fem un petit resum de cadascun d’ells per qui no els conegui, …i així potser us animeu a sumar-vos-hi:
- Coop57 Coop57 és una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris que té com a objectiu principal contribuir a la transformació social en positiu de l’economia i de la societat. La seva funció principal és el finançament de projectes d’economia social i solidària a través de la intermediació financera La cooperativa recull l’estalvi de la societat civil per canalitzar-ho cap al finançament d’entitats de l’economia social, solidària i cooperativa. La cooperativa compte amb una xarxa de diverses seccions territorials, a Catalunya, Galícia, Andalusia, Aragó, Madrid i al País Basc.
- Som Energia Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre que va néixer al 2011 a Girona i ja compte amb més de 26.700 socis/es. Les activitats principals de la cooperativa són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Som Energia està compromesa en impulsar un canvi de model energètic, basat en les energies renovables, la participació ciutadana i la democratització de l’energia. En aquests moments el principal projecte de Som Energia és el GeneraciókWh, una nova forma de generar i consumir col·lectivament l’energia. Com a cooperativa funciona de forma assembleària, amb una assemblea general anual, un consell rector, un equip de treballadors/es i nombrosos grups locals escampats pel territori.
- XES La xarxa d’economia solidària (XES) és una xarxa d’organitzacions de consum, producció, intercanvi, comercialització i finançament, de Catalunya que es coordinen per construir una economia basada en principis ètics i solidaris. La XES va néixer a mitjans dels anys 90 i està adherida a la Xarxa Global de Socioeconomia Solidària, creada a la ciutat brasilera de Porto Alegre en el transcurs del primer Fòrum Social Mundial, el 29 de gener de 2001. Els sis principis bàsics de la xarxa són l’equitat, el treball, la sostenibilitat ambiental, la cooperació, el no-lucre i el compromís amb l’entorn. Algunes de les activitats principals de la XES són la campanya i acompanyament en la realització del Balanç Social de les organitzacions, el projecte Pam a Pam i l’organització de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya.