Comença la COP29
Dia de publicació

11 de novembre de 2024

Categories

Compartir
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Aquest any la Cimera sobre el Clima de les Nacions Unides (COP29) es realitza a la ciutat de Bakú, Azerbaidjan, de l’11 al 22 de novembre. Azerbaidjan és un país productor i exportador de combustibles fòssils i que acumula nombroses denúncies per violacions de drets humans.

La UE i Azerbaidjan han acordat duplicar el subministrament de gas pel 2027 mitjançant el controvertit Southern Gas Corridor. Un cop més cal denunciar les ingerències en les negociacions climàtiques que provoquen els acords internacionals de compra i venda de combustibles fòssils i reivindicar que la indústria del petroli en quedi fora. Els països petroliers es neguen a fer avançar l’acord de mitigació i abandó de l’ús de combustibles fòssils firmat a la COP passada de Dubai. També perilla el suport dels EEUU a les polítiques climàtiques i l’acord de París, fruit del retorn de Donald Trump a la Casa Blanca.

La Cimera sobre el Clima d’enguany es desenvolupa enmig del genocidi de Gaza perpetrat per l’Estat d’Israel i de l’escalada de conflictes globals. Es fa més evident que mai que “No hi pot haver justícia climàtica sense garantir els drets humans”.

Aquest any les negociacions es focalitzen principalment en els següents punts:

  • La fase política del Global Stocktake (GST). Aquest any els països hauran de presentar els seus plans nacionals d’acció climàtica (NDC) actualitzats i alineats als resultats del balanç global de carboni (GST) de cara a la COP30 de 2025.
  • Un nou objectiu de finançament climàtic per 2025 – 2030. Els països del nord global es neguen a donar cap xifra o a valorar les propostes que s’han de discutir a Bakú. Sud-àfrica calcula que faran falta no-menys de 1,4 bilions de dòlars anuals. A la COP15 de Copenhaguen de 2009 es va agafar el compromís de destinar-hi 0,1 bilions, que encara no s’ha complert.
  • La cooperació internacional. Continuarà la dura batalla d’avançar en matèria d’accions climàtiques basades en mecanismes de no-mercat, tal com estableix l’acord de Paris. Caldrà aprofundir en la transferència de tecnologia i en no acceptar falses solucions a la crisi climàtica, com l’energia nuclear o la captura de carboni.
  • La fi dels combustibles fòssils. Els països petroliers estan bloquejant l’aprovació d’un programa de treball de mitigació malgrat l’acord aconseguit en aquest sentit l’any passat a Dubai.
  • Els objectius acordats amb l’Objectiu Global sobre Adaptació (GGA). Aquest any es negocia un nou programa de treball d’accions d’adaptació al canvi climàtic pels següents dos anys. En aquest apartat es discuteixen aspectes de resiliència climàtica dels països i territoris en matèria d’aigua, salut i aliments.

Recomanem:


Fa pocs dies ha finalitzat la setzena edició de la Conferència internacional de les Nacions Unides sobre Biodiversitat (COP16) a la ciutat de Cali, Colòmbia. En aquest article del CREAF es fa un resum del que està en joc en aquestes cimeres i 5 punts clau.

Altres notícies

SUNO Enginyeria de Serveis Energètics, SCCLP som una cooperativa de treball constituïda l’any 2015 que realitzem projectes tècnics per fer realitat la transició energètica. La nostra activitat està centrada en …

S’acosten les eleccions europees i REScoop ha elaborat un manifest amb 10 prioritats polítiques per avançar cap a una transició energètica democràtica, neta, lliure de combustibles fòssils i nuclears i …