Comença la COP27
Dia de publicació

2 de novembre de 2022

Categories

Compartir
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Ja han passat 7 anys de la COP21 de París, de l’acord històric d’intentar no sobrepassar els 1,5ºC d’escalfament global del planeta. Va costar 20 anys de negociacions. Tot i això, des d’aleshores veiem que costa molt i molt materialitzar els objectius i compromisos, i no s’avança.

Aquest any la Cimera sobre el Clima de les Nacions Unides (COP27) es realitzarà a Sharm al Sheikh (Egipte), a partir del 6 de novembre. Aquesta nova edició de l’esdeveniment climàtic més important i mediàtic es tornarà a realitzar en un país del sud global, després de l’any 2016 a Marràqueix. Esperem que aquest fet ajudi a abordar de forma més decidida les problemàtiques que afecten sobretot a aquests països Tanmateix, enguany la geopolítica mundial està especialment sacsejada per l’escalada bèl·lica a Ucraïna.

És evident que ara mateix no hi ha un clima favorable als grans acords internacionals en matèria climàtica.

Encara és possible l’objectiu dels 1,5ºC?
Creiem que no, ja estem per sobre de 1ºC. Moltes veus apunten que ja és massa tard per aconseguir que l’increment de temperatura mitjana del planeta no sobrepassi els 1,5ºC respecte els nivells preindustrials. Caldria que de cara al 2030 les emissions fossin un 45% per sota de les del 2010. Per contra, els compromisos anunciats pel conjunt de països de les Nacions Unides impliquen un increment del 10%.

Un altre indicador que s’utilitza és el pressupost global de carboni. Segons el darrer informe de l’IPCC només podem sumar 400 Gt CO2 més a l’atmosfera per no sobrepassar el llindar dels 1,5ºC. Només els compromisos presentats pels països pel 2030 ja les sobrepassen, representen unes emissions de 430 Gt de CO2. És a dir, que les previsions indiquen clarament que ens plantem a l’any 2030 havent arribat a un increment global de temperatura per sobre dels 1,5ºC.

Comencem a concretar mesures d’adaptació?
Fins ara els debats de les diferents cimeres s’han centrat en parlar de mitigació del canvi climàtic, principalment per mirar de frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i perquè són les actuacions que porten associades un model de negoci més clar al darrere, la implantació de les energies renovables. D’acord, és imprescindible reduir dràsticament les emissions que representen la crema de combustibles fòssils. Però vist l’èxit dels plans de reducció d’emissions (ironia), que amb tota probabilitat ens aboquen a un augment de la temperatura mitjana global del planeta de no menys de 2,5ºC, és igual o més necessari invertir en accions d’adaptació al canvi climàtic.

El problema és que generalment les accions d’adaptació no són rendibles econòmicament, i qui més les necessita són les persones i països empobrits. El nord global s’ha pogut desenvolupar, gràcies a l’economia fòssil de les darreres dècades, infraestructures que els fan menys vulnerables als fenòmens climàtics extrems que desperta el canvi climàtic (inundacions, sequeres, incendis, onades de fred i calor, etc). També tenen més resiliència als problemes de salut i benestar que comporta el canvi climàtic. Gairebé la meitat de la població mundial viu en un context molt vulnerable al canvi climàtic.

Continuem mobilitzant-nos
És important mantenir la lluita contra el canvi climàtic de les organitzacions ecologistes i socials, aquestes són les que poden conduir a dur a terme polítiques valentes per frenar el canvi climàtic i a favor de la justícia climàtica.

A Egipte serà complicat dur a terme les clàssiques mobilitzacions que habitualment acompanyen les cimeres internacionals sobre el clima. Tot i això, la ciutadania ha de continuar pressionant als governs de forma descentralitzada arreu del planeta.

Punts i reivindicacions de la COP27
Per tant, les reivindicacions principals que es plantejaran a partir d’aquest diumenge a la COP27 són les següents:

  • Escalar i complir els compromisos de finançament per dur a terme les accions de mitigació i adaptació.
  • Crear un fons global per abordar de forma justa i solidària les pèrdues i danys que provoca el canvi climàtic arreu del planeta (especialment als països i persones més vulnerables). El cost d’adaptació creix de forma exponencial amb la pujada de la temperatura global del planeta.
  • Marcar els objectius globals d’adaptació.
Altres notícies

Aquest any la Cimera sobre el Clima de les Nacions Unides (COP29) es realitza a la ciutat de Bakú, Azerbaidjan, de l’11 al 22 de novembre. Azerbaidjan és un país …

SUNO Enginyeria de Serveis Energètics, SCCLP som una cooperativa de treball constituïda l’any 2015 que realitzem projectes tècnics per fer realitat la transició energètica. La nostra activitat està centrada en …