Comença la COP26
Dia de publicació

2 de novembre de 2021

Categories

Compartir
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

Acaba de començar la darrera cimera internacional pel clima de l’Organització de les Nacions Unides #COP26, a la ciutat escocesa de Glasgow. Seran dues setmanes que la comunitat internacional intentarà de nou arribar a acords per frenar el canvi climàtic i complir amb els objectius plantejats a l’Acord de París de l’any 2015.

La conferència d’aquest any és especialment important perquè els efectes del canvi climàtic cada dia són més virulents i perquè el món ha reprès l’activitat econòmica després de la pandèmia sense repensar cap dinàmica, tot el contrari.

Paral·lelament els moviments populars han organitzat accions de protesta i una cimera ciutadana per la justicia climàtica.

L’agenda principal que la #COP26 té sobre la taula és discutir les accions i objectius de reducció d’emissions que estan duent a terme cada país o grup de països per fer front al canvi climàtic, les anomenades NDC. En aquest sentit, els compromisos de la UE són una reducció del 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per l’any 2030, en comparació a les emissions del 1990.

Aquesta cimera també està emmarcada en el nou informe que va publicar el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic aquest mes d’agost – sisè informe IPCC. El darrer informe de grup d’experts indica que alguns efectes del canvi climàtic ja són irreversibles, que la meteorologia extrema s’incrementarà malgrat que reduïm ràpidament les emissions i que superarem l’increment mig de temperatura de seguretat de 1,5º cap al 2030.

El gran repte que tenim les cooperatives i els moviments socials i ecologistes és aconseguir que les accions que es desenvolupin per fer front al canvi climàtic vagin acompanyades de justícia climàtica, és a dir que resolguin i millorin les condicions de vida de la gran majoria de la població mundial. Sobretot pel que fa a desenvolupar les accions necessàries per adaptar-se als impactes del canvi climàtic que molts països ja pateixen, accions que haurien de resoldre el deute ecològic històric del nord global vers el sud.

Creiem que hem d’avançar ràpidament cap a una societat 100% renovable,  ja hem perdut uns quants anys molt valuosos, amb la col·laboració de la ciutadania, cooperatives, associacions, empreses, administració pública, etc. Cal urgentment una entesa al territori per desenvolupar les energies renovables, només així aconseguirem l’autonomia energètica imprescindible per fer front als reptes climàtics que ens venen a sobre. O apostem clarament per implantar les energies renovables a casa nostra o haurem de continuar important l’energia de fora, amb unes condicions ambientals i econòmiques cada vegada més adverses.

Altres notícies

Aquest any la Cimera sobre el Clima de les Nacions Unides (COP29) es realitza a la ciutat de Bakú, Azerbaidjan, de l’11 al 22 de novembre. Azerbaidjan és un país …

SUNO Enginyeria de Serveis Energètics, SCCLP som una cooperativa de treball constituïda l’any 2015 que realitzem projectes tècnics per fer realitat la transició energètica. La nostra activitat està centrada en …