972 964 349 | info@suno.cat

Baròmetre fotovoltaic 2016

Aquest abril s’ha publicat el baròmetre fotovoltaic 2016 de l’organització EurObser’ER. Aquest ens ubicat a Paris es va crear l’any 1979 i ha esdevingut un referent en el camp de les energies renovables i desenvolupament sostenible a França, Europa i al món.

Les dades del mercat fotovoltaic d’aquest 2015 indiquen un creixement del 3% de la potència instal·lada respecte l’any anterior, després de passar per tres anys consecutius de forta baixada. L’any passat els països de Unió Europea van instal·lar un total de 7,2 GW fotovoltaics nous i acumulaven una potència instal·lada de 94,6 GW. Aquest mateix any, a nivell mundial, es van connectar almenys 50 GW, fet que representa un creixement del 25% respecte l’any anterior i fa que la potència fotovoltaica mundial superi els 227 GW.

EurObservER-Photovoltaic-Barometer-2016-FR_02La producció elèctrica generada per les instal·lacions solars fotovoltaiques connectades a xarxa l’any 2015 a la UE va ser de 100,5 TWh, al 2008 tan sols era de 7,4 TWh. El 80% de la fotovoltaica instal·lada l’any passat va ser al Regne Unit, Alemanya i França.

L’informe indica que el mercat fotovoltaic europeu es troba en una fase de transició degut al canvi de polítiques de suport a les energies renovables establert per la UE, passant de sistemes de primes al d’autoconsum. Al 2014 es va publicar el document «Directrius sobre ajudes estatals en matèria  de  medi ambient i energia 2014-2020» per tal de reorientar les ajudes a les energies renovables a mercè de les necessitats de les grans companyies elèctriques.

Tot i així, a Espanya no es permet ni tan sols aquesta transició del sector fotovoltaic cap a l’autoconsum, la retirada de les primes i la manca de regulació específica de l’autoconsum i la posterior aparició del RD 900/2015 ha estancat totalment el sector. Les dades publicades a l’informe evidencien la vergonyosa política anti-autoconsum del govern espanyol. Val la pena fer una ullada a les taules i gràfiques de l’informe i intentar no posar-se les mans al cap ni pensar que l’oligopoli elèctric hi té res a veure. Resumint: 0 MW connectats a xarxa al 2015 a Espanya.

CgjLVKcWkAAR3_a.jpg:large

L’autoconsum està regulat més o menys favorable a molts dels països de la UE, com ara Alemanya, Itàlia, Suècia, Països Baixos, Bèlgica, Dinamarca, França,… Tanmateix, la taxa al Sol és una exclusiva del govern espanyol. En un informe del març de 2016 de l’EIA-PVPS també s’estudien les diferents polítiques encaminades a regular i/o promoure l’autoconsum.