972 964 349 | info@suno.cat

Aprovació del Real Decret d’autoconsum

autoconsum_ppAquest divendres 9 d’octubre de 2015 el Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat el Real Decret (RD 900/2015) que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques del subministrament d’energia elèctrica per autoconsum.

El Real Decret ha patit tres esborranys previs a la seva aprovació definitiva i una llarga espera de quasi 4 anys, el primer es va presentar al juliol de 2013 i des de llavors ja planava l’amenaça de fixar un peatge a l’energia autoconsumida. Els dos darrers van arribar aquest mes de juny i agost. I finalment ha sigut així, s’ha aprovat a 70 dies de les noves eleccions generals espanyoles, amb el desacord del sector professional i de les entitats socials i ecologistes i amb el compromís unànime de derogar-l’ho per part de tota l’oposició política.

Peatge al Sol? Laberint administratiu? Excedent sense remunerar? Peatge a la instal·lació de bateries? Això mateix! A continuació un petit resum dels principals punts que ofereix el nou Real Decret per a les instal·lacions amb autoconsum:

  • El titular del punt de subministrament serà el mateix que el dels equips de generació.

  • Cal sol·licitar permís de connexió a la companyia distribuïdora de la zona, pagar els estudis d’accés i connexió (exemptes les instal·lacions menors de 10 kW) i subscriure un contracte d’accés amb l’empresa distribuïdora.

  • Cal realitzar una memòria tècnica de disseny i el butlletí de l’instal·lador.

  • Caldrà disposar d’un comptador addicional que registri l’energia neta generada i ser accessible per a la companyia distribuïdora.

  • Caldrà inscriure’s en el registre administratiu d’autoconsum d’energia elèctrica.

  • Pagar un peatge de 8,99 €/any i kW instal·lat (peatges d’accés 2.0A).

  • Pagar un peatge de 4,90 c€/kWh autoconsumit (peatges d’accés 2.0A) (no s’aplica de forma transitòria per a potències instal·lades inferiors a 10 kW).

taula_peatge_RD_autoconsum

Podríem imaginar que per connectar una simple placa solar no calen tots aquests tràmits, despeses i maldecaps, però no, no hi ha cap distinció en aquest sentit per tal d’afavorir l’estalvi energètic que suposa l’energia solar fotovoltaica a escala domèstica. És a dir, que amb aquest RD continuarem sense pràcticament cap placa solar a les teulades. I amb la gran quantitat de Sol que tenim a la nostra latitud!

Aprovar una regulació d’aquestes característiques només s’explica per una absoluta submissió del govern espanyol a les grans companyies elèctriques. Passem a ser el país amb la regulació d’autoconsum més restrictiva del món, sense balanç net, sense tarifa neta com a la resta de països. Desaprofitem un cop més l’enorme potencial que té l’autoconsum fotovoltaic per frenar el canvi climàtic, crear llocs de treball i democratitzar l’energia.

Com bé diu l’etiqueta que s’ha popularitzat aquests darrers dies a les xarxes socials, ens roben el Sol i almenys aquí i en aquests moments el tenen ben segrestat.