Som Comunitats engega la campanya Suma’t per impulsar la creació de més d’un miler de Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària a tot Catalunya. La campanya està dirigida a la ciutadania, entitats, empreses i administració pública per tal que puguin generar i compartir serveis energètics de forma col·lectiva i local.
A través de les Comunitats Energètiques, les persones de cada municipi es poden organitzar per activar i compartir serveis energètics diversos, des de l’autoconsum fotovoltaic compartit a compartir vehicles elèctrics o fer compres col·lectives.
Ja es pot visitar el mapa que hi ha a la web de Som Comunitats (www.somcomunitats.coop) i inscriure’s a la Comunitat Energètica més propera. Quan hi hagi un nombre suficient de persones interessades, s’organitzarà una primera trobada per començar a caminar plegades per fer realitat la Comunitat.
L’objectiu és impulsar la creació de com a mínim una Comunitat Energètica a cadascun dels 947 municipis, barris de grans ciutats i polígons industrials de Catalunya, per fer un salt endavant en la cada cop més necessària transició energètica, lliure d’energies fòssils, 100% renovable, democràtica i en mans de la ciutadania.
Més de 70 Comunitats Energètiques en funcionament
Actualment, a Catalunya, hi ha més de 70 Comunitats Energètiques que estan en funcionament o en fase de construcció. La tipologia d’aquestes Comunitats Energètiques és diferent en funció del tipus d’entitat que tira endavant la incentiva. L’objectiu, però, sempre és el mateix: l’organització col·lectiva per l’impuls de la transició energètica.
Exemples de Comunitats Energètiques pioneres
Un exemple de Comunitat Energètica incentivada des de la ciutadania es troba a Balenyà, a la comarca d’Osona, amb la Comunitat Energètica Balenyà Sostenible. En aquesta Comunitat Energètica, les 170 persones sòcies ja comparteixen autoconsum fotovoltaic, una furgoneta elèctrica i carregadors elèctrics.
Una altra Comunitat Energètica impulsada per la ciutadania que destaca és la Comunitat Energètica Vilanoveta de Lleida. Aquesta Comunitat està formada per 40 persones sòcies que de moment comparteixen serveis d’assessorament i formació en energia, compres col·lectives d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic individual i estan estudiant diverses teulades públiques i privades per realitzar autoconsum fotovoltaic col·lectiu.
Per altra banda, l’administració pública també està al darrere d’algunes Comunitats Energètiques, com l’Ajuntament d’Ulldecona amb la Comunitat Energètica d’Ulldecona. Aquesta Comunitat, la conformen 45 persones juntament amb l’Ajuntament que fan autoconsum fotovoltaic col·lectiu i comparteixen serveis de formació per adquirir nous coneixements sobre els perfils de consum per tal de millorar l’estalvi i l’eficiència energètica.
A més a més de la ciutadania i l’administració pública, les empreses de polígons industrials també poden crear la seva Comunitat Energètica per generar i compartir serveis energètics. És el cas de la Comunitat Energètica Manresa Il·lumina del polígon industrial Bufalvent de Manresa. Aquesta Comunitat està formada per 36 empreses i actualment comparteixen serveis d’energia fotovoltaica. També estan contemplant incorporar altres serveis com la mobilitat compartida o una xarxa de calor i fred.
Som Comunitats
Som Comunitats treballa per cobrir les necessitats de les Comunitats Energètiques en tot el seu cicle de vida proporcionant recursos i assessorament. Entre els serveis que s’ofereixen hi ha el desenvolupament d’una plataforma digital perquè cada Comunitat Energètica gestioni els seus serveis comunitaris i energètics com ara l’autoconsum fotovoltaic, flota de vehicles elèctrics compartits o realització d’auditories per aconseguir estalvi i eficiència energètica.
Som Comunitats rep el suport del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya dins del marc de Projectes Singulars 2022-2023.
Les cooperatives que promouen aquesta iniciativa provenen del sector de l’energia, la tecnologia i la consultoria estratègica d’empreses de l’economia social: Som Energia, Som Mobilitat, Coopdevs i ePlural (EPI, Arkenova, Suno i Tandem Social).