972 964 349 | info@suno.cat

35 anys de la catàstrofe nuclear de Txernòbil

Avui fa 35 anys de la catàstrofe de Txernòbil, sembla que el 1986 quedi molt lluny però en realitat va ser ahir mateix, per a la contaminació radioactiva que majoritàriament va alliberar l’accident (cesi 137) tan sols ha assolit la seva primera semidesintegració. Des d’aquell fatídic dia de primavera les víctimes han anat creixent i patint les conseqüències de l’accident. Un malson.

31 morts al mateix dia 26 d’abril de 1986
254 liquidadors morts. De 3.000 a 10.000 segons diferents organitzacions
200.000 víctimes mortals de càncer a Bielorússia, Ucraïna i Rússia, 1990-2004
270.000 nous càncers. 93.000 d’ells mortals
*font: «Avui actius… o demà radioactius» Jordi Bigues – 2011

Als Països Catalans perviuen tres centrals nuclears actives i tristament envellides amb 4 reactors (Ascó, Vandellòs i Cofrents). Ho hem oblidat? Hem oblidat l’accident nuclear del 19 d’octubre de 1989 a Vandellòs I? Que vam estar a pocs minuts o segons de patir un nou Txernòbil aquest cop al costat de casa? Estem oblidant que el llegat dels residus nuclears serà totalment injust i enormement costós per les generacions presents i futures? Fem prou per evitar que l’Estat espanyol renovi automàticament les llicències de les centrals, com fa sols un mes a Cofrents?

Si no ho hem oblidat i sincerament volem capgirar la situació, hi hem de posar el nostre granet de sorra, hem de participar activament en la transició energètica afavorint la instal·lació d’energies renovables al nostre territori. I activament vol dir amb finançament, amb la participació i creació de comunitats energètiques, amb la instal·lació a casa de mòduls fotovoltaics, en invertir en eficiència energètica, en comprar l’energia que no arribem a autoproduir a companyies verdes i responsables. Hem de contraposar, sempre, les renovables al sistema fòssil-nuclear actual i vigent que ens aboca a la catàstrofe, a l’emergència climàtica i a l’extractivisme ferotge al sud global.

Tanquem les nuclears. Txernòbil mai més!